Verandering van perspectief

Deze lente trekt de Rhododendron mijn aandacht. Ik zie haar overal in volle glorie met oneindige bloemen. Vooral de prachtige roze en lila bloemen. En haar knop fascineert me, ik vind haar zo mooi!

Gisteren tijdens een boswandeling bekeek ik haar eens van dichtbij en plukte een bloem voor op mijn altaar, waarbij ik toestemming vroeg om haar te plukken. Genietend van de bloem vroeg ik mij af waarom ze mij nu zo aanspreekt en welke les zij mij leert.

Het interessante is namelijk dat ik voorheen een enorme afkeer ervaarde bij de naam en het zien van Rhododendrons. Ik geloof dat dit is ontstaan of versterkt twee jaar geleden toen ik de opleiding tot Ecologisch tuinontwerper volgde. Tijdens deze opleiding en ook daarbuiten heb ik veel geleerd over onze natuur in Nederland en inheemse planten. Vooral het belang van inheemse soorten voor het in stand houden en vergroten van de biodiversiteit.

Ik werd een soort voorvechter van inheemse planten en wilde het liefst dat iedere tuin en stuk land vol werd geplant met inheemse planten om de bodem te verbeteren en meer insecten en dieren aan te trekken. Nog steeds voel ik in mijn hart dat we meer bewustzijn mogen krijgen over inheemse planten en wat zij voor onze natuur en onze gezondheid kunnen betekenen! 🌸🍀

Maar.. Omdat de Rhododendrons (en Hortensia’s 😂) weinig meerwaarde hebben voor onze inheemse natuur, wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet mooi zijn en dat ze geen plek mogen innemen in onze natuur. Mijn ‘afwijzing’ van haar, was eigenlijk een afwijzing van een deel van mezelf. Misschien wel van een deel van mijn eigen schoonheid die ik niet kon zien. Want elke plant op Aarde is heilig, heeft haar eigen energie en waarde in het geheel. Het is onze mind die een ander verhaal creëert.

Dit is zeker geen pleidooi voor meer Rhododendrons in Nederland 😉, maar wel voor het zien en ervaren van meer compassie, schoonheid en balans.

Ik ben benieuwd bij welke plant of stuk natuur jij afkeer ervaart? En of dit jou ook kan helpen bij het veranderen van jouw perspectief!

Fijne zonnige dag voor jou! Liefs Dieuwke ☀️❤️‍🔥🪷

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *